Coming to your neighborhood soon! A public refrigerator . . .

A project to address food waste and poverty

Did you know that the Dutch waste 2.5 billion euros a year in food? We throw  away one million loaves of bread a day in the Netherlands alone!

You can imagine how many people would be able to have breakfast and / or lunch every day if this food was passed on rather than tossed. The unnecessary disposal of food is not only a waste but also bad for the environment and everyone’s wallet. At the same time 2.5 million people still live below the poverty line in the Netherlands. Those two things should not be able to coexist.

Luckily, there is an organization (name still going through the copyright process) that wants to try to reduce the gap between these two issues with a remarkably simple plan: a public refrigerator.

TeGek02X4482Spearheading this project is entrepreneur, do-gooder and actress Arna van der Sloot.

Arna will be at Earth Day The Hague on Saturday April 21st, 2018 to tell us more about the initial success of the refrigerator pilot project and her plan to expand into neighborhoods throughout The Hague.

Here is the concept: A refrigerator is placed at various community centers, churches and mosques for people in the area to drop off left over food. Once a day, the remaining prepared fresh produce is collected by a volunteer from affiliated catering establishments. The containers are then stickered by the catering staff according to the rules of the Commodities Act using the specially designed and supplied stickers. The volunteer at the location ensures that the special (sustainable) trays are sealed properly in the fridge. Anyone who deems it necessary is free to take food out of the fridge that he or she needs. Potential users of the free food program include homeless people, people who are (temporarily) unemployed, students, the elderly, and others. It is up to people to decide whether they can claim the food;  we do not pass judgment on that. In this way we continue to fight food waste while by providing a free fresh meal for those who are (temporarily) struggling to make ends meet. A win-win situation!

Een project tegen armoede en voedselverspilling

Nederlanders verspillen per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel. We gooien in Nederland per dag alleen al 1 miljoen broden weg! U kunt zich voorstellen hoeveel mensen daar elke dag van zouden kunnen ontbijten en/of lunchen. Het onnodig weggooien van voedsel is niet alleen zonde maar ook slecht voor het milieu en ieders portemonnee. Tegelijkertijd leven er in Nederland nog steeds 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Die twee dingen zouden niet naast elkaar moeten kunnen bestaan. Wij willen proberen met dit plan het gat tussen die twee zaken iets te verkleinen.

Het is een vitrinekoelkast die bij een buurtcentrum, een kerk, een moskee of een andere locatie  wordt neergezet. Een maal per dag worden de overgebleven bereide versproducten bij aangesloten horecagelegenheden opgehaald door een vrijwilliger. De bakjes zijn dan door de horecamedewerkers volgens de regels van de warenwet gestickerd  met behulp van de speciaal ontworpen en meegeleverde stickers.

De vrijwilliger van de locatie zorgt ervoor dat de speciale (duurzame) bakjes geseald in het koelkastje worden gezet. Iedereen die het nodig acht is vrij om uit het koelkastje te halen waar hij behoefte aan heeft. Dat kunnen dak -en thuislozen zijn, mensen die (tijdelijk) werkeloos zijn, studenten, ouderen, enz.  Het is aan mensen zelf om te beoordelen of ze aanspraak kunnen maken op het eten, wij vellen daar geen oordeel over.  Op deze manier gaan we voedselverspilling verder tegen én helpen we mensen die (tijdelijk) in zwaar weer zitten aan een gratis verse maaltijd.

Initiatiefnemer Arna van der Sloot (zie foto boven) doet mee met Dag van de Aarde. Je kan meer over haar geweldige project leren tijdens Internationale Dag van de Aarde op zaterdag 21 april, 10.00-15.00 uur in de Christus Triumfatorkerk. Juliana van Stolberglaan 154.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s